Nemmere momshåndtering ved bogføring af køb

Som vi beskrev i vores artikel i Depechen i september 2024, trådte en lovændring i 2024 i kraft, som havde til henblik at rette op på problemet med den praktiske asymmetri i rentereglerne. Ændringen betød, at Skatteministeren fik bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler for et andet tidspunkt for udøvelsen af fradragsretten for købsmoms end leverings- og faktureringstidspunktet.
Med bemyndigelsen i hånden har Skatteministeren efter længere ventetid nu offentliggjort en ændring af momsbekendtgørelsen, så momspligtige virksomheder kan foretage fradrag for købsmoms i momsopgørelsen samtidig med bogføringsdatoen for købet, så længe dette tidspunkt ikke ligger senere end 6 måneder fra leveringstidspunktet.

Den nye regel træder i kraft fra den 1. juli 2025.

Ændringen af momsbekendtgørelsen får stor praktisk betydning for, hvilken periode, virksomhederne kan henføre købsmoms, og dermed momsfradragsretten, til.
 

Et lille praktisk eksempel

Hvis I modtager en faktura i september 2025 for en levering samme måned, men først betaler den i oktober, skulle I efter de gamle regler have bogført og periodiseret fakturaen i den afgiftsperiode, som dækker september 2025. Med de nye regler ser verdenen en anelse anderledes ud. 

De nye regler kan nemlig opsummeres på følgende måde:
 
Momsafregning  
Månedsafregnende Bogføringen kan ske i den afgiftsperiode som dækker: september 2025, oktober 2025, november 2025, december 2025, januar 2026, februar 2026 og marts 2026
Kvartalsafregnende Bogføringen kan ske i den afgiftsperiode som dækker: 3. og 4. kvartal 2025 eller 1. kvartal 2026
Halvårsafregnende Bogføringen kan ske i den afgiftsperiode som dækker: 2. halvår 2025 eller 1. halvår 2026

Afledt af asymmetri med de ”nye” renteregler
Ofte kan der for virksomheder gå dage – og nogle gange uger – fra en købsfaktura er modtaget, til den faktisk bliver bogført og betalt, fordi den først skal behandles og godkendes – ofte i andre afdelinger. Det kan betyde, at fakturaen kan ende med at blive bogført i en senere momsperiode, end den faktisk blev modtaget i.

Før 2024 har det da heller ikke været noget problem eller en fejl, som Skattestyrelsen gik op i. Men de nye regler om renter ved korrektion af tidligere momsangivelser, og betydningen i forhold til korrektion af periodiseringsfejl, har gjort, at Skattestyrelsen har haft stor fokus på korrekt periodisering, hvis en købsfaktura er bogført i en senere periode, end den er modtaget. Dette har medført mange ændringer, rentebetaling og øget administration til stor frustration for virksomhederne.

Med denne ændring retter man dermed den asymmetri, som rentereglerne har udløst, og ændringen er en længe ventet håndsrækning til virksomhederne, som nu altså ikke risikerer at blive straffet med renter, fordi håndteringen af fakturaer skal igennem en intern proces, inden de betales og dermed risikerer at blive bogført med en - i lovgivningsmæssig forstand - forkert periodisering.